kameratyper

Overvejelser ved valg af Kameraer

Typer af kameraer

For at se med et overvågningssystem, skal systemet have øjne. Øjnene er ikke overraskende kameraer. Det overraskende for en del er nok mere, at ikke alle kameraer kan løse alle de opgave de er sat til. Dette er som ofte grundet, at opgaven for kameraet ikke er defineret, da kameraet blev valgt.

Men også, at kameraerne ofte får flere opgaver, som ikke ikke kan lade sig gøre med et kamera. Hvis kameraet skal X, men også Y. Kræver det ofte et væsentligt bedre kamera. Som ofte koster mere, også end at købe 2 kameraer. Men det kan give mening at opgradere 1 kamera, da men herved spare licenser og installation til yderligere kameraer. Hvis opgaven kan løses af et enkelt kamera. Men for at definere opgaverne for kameraerne, laves et site-survey.

Sitesurvey

Type af kamera og anvendelse, defineres ud fra et site-survey. Helt simpelt er det en gennemgang af området hvor kameraerne skal sidde, og en gennemgang af opgaverne de skal løse, eks Field Of View. Skal de se ud over en parkeringsplads, for at observere aktivitet som biler der kører, personer omkring køretøjerne. Eller skal personer på p-pladsen også kunne identificeres, selv i det fjerneste hjørne.

Hvor mange episoder skal kunne følge på en gang. Er der lys på området, dele af det, eller slet ikke. Hvis der ikke er lys i området, kan vi måske intet se. Men da de fleste vil finde en ikke belyst p-pladsen for utryg. Kan det være at vi ikke skal supplere kameraerne med lys, men mere kigge på område belysning, i en kvalitet der løser begge opgaver.

En anden type opgave kan være overvågning af en pumpe i et kritisk anlæg som varme, brændstof, kemikalier eller noget så kendt som vand. I et traditionelt kamera kan vi se pumpen, men hvis opgaven er at se efter fejl, kan det være et termiske kamera er løsningen. Dette fordi vi vil kunne detektere en temperaturstigning på pumpen ved fejl på pumpen, eller temperatur fald hvis den sætter ud.

Muligvis med stigning i temperaturen i rør tilslutningerne til pumpen. I et termisk kamera kan vi sætte en alarm, hvis temperaturen kommer uden for et defineret område. Området er igen defineret ud fra hvad pumpen laver, og arbejder med, samt omgivende temperatur for installationen.

Spørgsmål på site-survey.

Kamera 4K fra Hanwha
  • Hvad skal vi se?
  • Hvor skal vi se det, afstand og område?
  • Er området kameraet dækker vores?
  • Hvad skal billedet bruges til?
  • Hvor kan vi placere kameraet?
  • Skal vi passe specielt på kameraet lige der, i forhold til hærværk, regn, fugt, dug, kondens, vind, dyr, lys dag og nat,
  • Belysning i området: Har vores område lys, jævn belysning eller er der søer med høj belysning.
  • Eksterne lyskilder og lysmaster der kan genere vores optagelse.
  • Afstand til netværk for opkobling.
billede-8

Det er ikke fordi det hele skal være 4K eller højere. Ofte kan der også vælges et kamera med lavere opløsning, fordi vi har defineret hvad det er der er vigtigt som vi vil se. Det kan også være, at et eller flere kameraer til områdeovervågning, suppleres med et kamera med højopløsning og evt PTZ funktion, for at kunne identificere eller følge et objekt. Evt at et kamera tilkalder PTZ kameraet ved bevægelse i området. Eller kameraet har så høj opløsning at det tager et panoramabillede, med mulighed for zoom i billedet vises som separat kamera.

System design:

For at forklare forskellen men også nødvendigheden af at have nødvendige pixels til rådighed i billedet. Her er 8 kameraer der ser på det samme motiv, i forskellig opløsning. Dette fordi at en højre opløsning giver bedre mulighed for detaljer. Der er som det ses flere pixels til at dække det samme område ved større opløsning. Det vil sige det der optages er mere detaljeret.

billede-18

Pixels per centimeter:

For at regne ud hvor mange pixels vi har pr. enhed, tages opløsningen for kameraet 640 / 720 / 1280 eller fx. 190 pixels, og divideres med området kameraet dækker. 1920 pixels i et område på 10 meter, vil give 192 pixels / meter. eller 1,92 pixels / centimeter.

Når vi har set hvad kameraerne kan leverer, skal vi se på hvad vores behov er, så vi kan vælge det rigtige kamera.

billede-21

Hvis opgaven er at identificerer personer der kommer ind gennem en engang, I et belyst område, er kravet 2,5 -2,6 pixel per centimeter. svarende til 250 – 260 pixels per meter. Hvis indgangen personerne kommer igennem er 2 meter, vil det kræve en minimum opløsning på 500 pixel. Her vil et VGA kamera kunne løse opgaven.

billede-22

Hvis der ønskes genkendelse af personer på parkeringspladsen, vil det være under udfordrende forhold, og kræve 5 pixels per centimeter. Svarende til 500 pixels per meter. Hvis parkeringsområdet er 30 meter bredt, skal bruges en opløsning på (30x500pixels) 15.000 pixels. Kamera kravet vil være et 16K Ultra-Wide kamera (16320×2304 pixel).

Lager: Kameraer skal aflevere optagelserne et sted, stedet er et lager for optagelserne. Lageret kan være et EDGE lager, dvs sige et lager på SD-kort i kameraet, på en Netværks Optager (NVR), på lager i VMS´en, oftest en Recording Server (RS), eller i en cloud løsning. Er du virksomhed, er der god grund til at læse mere om NIS2 ( åbner i ny fane ). Det er også en god ide at høre dit forsikringsselskab om krav til hvor optagelserne gemmes. Hvis kravene ikke opfyldes, er der risiko for at et evt. erstatningskrav afvises af forsikringsselskabet. Lageret skal dimensioneres efter kamera antal, opløsning, Frames per second, antal kameraer, dage der skal gemmes, Komprimering osv.

Termiske kameraer

Termiske kameraer kan også være en løsning, men målet for brug skal defineres.

Fejlkilder for termisk kameraer

Fejlkilder for termiske kameraer

Der er fejlkilder ved alt. Også ved kameraer og termiske kameraer.

Special kameraer

billede-20

Nummerplade kameraer er en af de kamera typer, hvor man skal kigge mere omhyggeligt på placering, og fejlkilder. Testopsætninger er ikke ualmindelige. Men her skal kameraerne tage højde for mange flere fejlkilder. Hastighed, hvor hurtigt kører det vi skal have et billede af. Hvor stort område skal vi dække. Hvilket miljø skal vi optage i. Vi kan her være maximalt udfordret. I det fri er det altid godt at sætte kameraer oppe, pegende let ned 15 – 30 grader. Der sidder de beskyttet, fysisk, også mod vind og vejr. og det er vanskeligere for sne og regn at sætte sig på linsen, eller at de blændes af billygter.

billede-19

Igen er opløsning vigtig, i forhold til afstand til motiv, og bredde på motivet.

billede-23

Af andre speciel kameraer, der kan dække et større område er 360 kameraer

Dewarping funktionen gør kameraet optimalt til at sidde i loftet. Som vist på videoen, dækker det et stort område i høj opløsning. Se mere under Virksomheder og butikker

Husk at melde kameraet i POLCAM, benyt eventuelt linket her https://politi.dk/tv-overvaagning/registrer-dine-overvaagningskameraer

Hvis du vil vide mere eller har spørgsmål, eller har brug for hjælp til sitesurvey. Så kontakt os, vi vil gerne assistere dig.

Vi kan leverer alle kombinerede kameratyper også med trailer eller til indbygningi biler med teleskopmast.

videokamera-termo

Scroll to Top