Huawei og ZTE forbud ved lov på grund af sikkerhedsproblemer med kinessiske producenter

Mange af Verdens største markeder tager afstand til Kina på grund af flere aspekter, men mest politisk. Kina er et land der ikke respekterer menneske-rettigheder, børnerettigheder, FN’s verdensmål herunder bl.a. paragraf 8 om moderne slaveri. Endelig er der mange beviser vedr. transport af data til Kina, uforklarlige bagdøre og endelig Kina’s egen udnyttelsespolitik i f.eks. Afrika og atter de militære udrydelseslejre/fængsler m.v. for minoriter i Kina. Dertil kommer at Kina undertrykker og udføre masseudrydelse og i andre lande undertrykkes disse med en global agression herunder f.eks minoriter såsom i det Indo-Kinessiske hav, Tibet, Taiwan og i Kinas vestligste områder hvor de største minoriteter og dermed flest “fangelejre” findes.

Kort sagt er de fleste største markeder inkl. USA, JAPAN, EU, Australien og andre assiatiske lande blokeret. Senest har Canada meldt sig blandt de mange lande som vil forbyde eller forbyder bl.a. Huawei og ZTE telekommunikationsudstyr. Det er ikke fordi udstyret er dårlige eller bedre end tilsvarende andre produducenter.

Det er fordi at der er problemer med at benytte udstyr fra Kina generelt. Dette gælder ikke kun telekonmmunikation, men i høj grad også computere fra Lenovo og Overvågningskameraer fra f.eks. HIKVISION og DAHUA.

Regeringen i Canadas regering har nemlig meddelt, at den havde til hensigt at forbyde brugen af Huawei og ZTE telekommunikationsudstyr og -tjenester på tværs af landets 5G- og 4G-netværk.

Erklæringen forklarer sig med, at de to kinesiske tech-virksomheder efter en grundig gennemgang fra Canadas uafhængige sikkerhedsagenturer er blevet vurderet til at være for stor en sikkerhedsrisiko til at blive tilladt i landets telekommunikationsnetværk. Det er de samme forklaringer i de øvrige omtalte lande.

“I dag sikrer Canadas regering den langsigtede sikkerhed i vores telekommunikationsinfrastruktur. Som en del af det har regeringen til hensigt at forbyde inkludering af Huawei- og ZTE-produkter og -tjenester i Canadas telekommunikationssystemer,”

og den fortsætter: “Canadas regering har alvorlige bekymringer over leverandører som Huawei og ZTE, der kan blive tvunget til at overholde udenretslige anvisninger fra udenlandske regeringer på måder, der ville være i konflikt med canadisk lovgivning eller ville være skadelige for canadiske interesser,”

siger regeringen i en pressemeddelse

Det skriver regeringen i sin erklæring her: https://www.canada.ca/en/innovation-science-economic-development/news/2022/05/policy-statement–securing-canadas-telecommunications-system.html

Som følge af loven vil telekommunikationstjenesteudbydere i Canada ikke længere have tilladelse til at bruge udstyr eller tjenester fra de to virksomheder. Eksisterende Huawei- og ZTE-udstyr skal fjernes fra deres netværk.

Mere specifikt skal eksisterende 5G-udstyr fra Huawei og ZTE fjernes inden 28. juni 2024, mens 4G-udstyr blev givet indtil 31. december 2027. Derudover skal indkøb af nyt udstyr og tjenester fra de to virksomheder ophøre senest den 1. september 2022.

Tilpasning til allierede i NATO

Dette skridt følger lignende beslutninger fra USA, Storbritannien, Australien, New Zealand og Japan, alle Canadas nære allierede. I Europa har Tyskland, Frankrig, Belgien, Danmark og Sverige tidligere udtrykt bekymring over sikkerheden af teleudstyr, der kommer fra Huawei og ZTE, og de overvejer alle lignende forbud. Det samme er gældende i mange andre dele af verden.

Disse lande, og især USA, har anklaget Huawei og ZTE for at stjæle IP rettigheder (intellektuel ejendomsret) og tyveri af forskning og udvikling. Dertil kommer at beviserne drejer sig om bagdøre i telekommunikationsudstyr, mobiltelefoner, overvågningskameraer, spionage og overtrædelse af amerikanske sanktioner mod Iran.

De kinesiske firmaer har benægtet alt det ovenstående. De har imidlertid undladt at omstøde de politiske beslutninger imod dem, hvilket har resulteret i et pludseligt og dramatisk fald i indtægterne fra netværksinfrastrukturprojekter, kameraovervågning og salg af almindelige IT produkter fra Kina heriblandt Huawei, Lenovo, HIKVISION, Dahua og mange andre. Dertil kommer at mere end 45 produkter er enten ved lov eller dekreter forbudt i mange andre lande end Kina.

Lande, der har forbudt kina produktet Huawei m.v.:

Reaktioner på Kinas adfærd som kommunistisk stat med hacking og statsovervågning som værtøjer

Udrulningen af 5G-netværk i Canada startede i februar 2019 og involverede dengang Huawei som en af de strategiske teknologiske partnere. Da USA i august 2019 afslørede en anklage om tyveri af forretningshemmeligheder mod Huaweis CFO, Meng Wanzhou (som også er datter af virksomhedens grundlægger og administrerende direktør), blev det klart, at fortsat forretning med det kinesiske firma ville være kompliceret for Canada.

Det koster Canada $760.000,000.

I september 2020 justerede Canada reglerne for at fjerne kompensationsbestemmelser til telekommunikationsudbydere i tilfælde af føderale regerings udstyrsforbud, som forventedes at koste hele $ 760,000,000. Forbuddet mod Huawei og ZTE kunne imidlertid ikke implementeres på det tidspunkt på grund af politiske komplikationer som følge af Mengs tilstedeværelse i landet.

CFO (Datter af stifteren) for Huawei blev anholdt har siddet i husarrest i 1.000 dage

Meng blev anholdt i Vancouvers internationale lufthavn i december 2018, hvilket skabte en kløft mellem Canada og Kina. Samtidig gjorde en udleveringsanmodning fra det amerikanske justitsministerium tingene endnu mere komplicerede.

Efter flere forhandlingsrunder nåede parterne den 24. september 2021 frem til en beslutning, der gjorde det muligt for Huaweis CFO have tilbragt 1.000 dage i husarrest i Vancouver.

Dette åbnede også til sidst en vej for den plan, som Canada tydeligvis ønskede at gennemføre og åbent havde diskuteret så mange gange i den seneste tid. Som et resultat af denne udvikling forventes forholdet mellem de to lande at sumpe til igen.

Kina på sin side har ligeledes lang tid for disse konflikter forbudt helt almindelige produkter, aviser og kommunikationstjenester i Kina f.eks. Facebook, Google, Youtube og Wikipedia hvor der er en del undtagelse delvist eller helt f.eks. ZOOM.US og SKYPE.

Kilde: Kinaforbud i pressemeddelelsen
Grafik: Statista.com
Topfoto: stock.adobe.com

Scroll to Top